Påskeleir til Oswiecim, Polen

Daniel Sandhåland Ukategorisert Leave a Comment

Del på Facebook

Fredag setter en stor delegasjon Karmøy-svømmere seg på flyet til Oswiecim i Polen. Dit går turen for årets påskeleir. Dette er første gang vi reiser til Polen på treningsleir. Anlegget og fasilitetene ser strålende ut og vi gleder oss til å teste ut dette stedet! Fra Karmøy reiser Maria, Victoria, Stian, Aleksander, Ørjan, Silje, Johan, Eskil, Elias, Olav, Kaja, Kristina, Amund, Christian, Sara, Mina, Haide, Helene og Lazar. Helge og Daniel er trenere. Darek og Natasza er reiseledere på turen.

Gjengen er klare for å gjøre en super treningsjobb før de kommende stevnene resten av våren og sommeren!

REISEBREV:

Dag 1 – fredag:

Vi møtte opp på Helganes kl. 12.00 og flyet til Gdansk gikk 13.30. I Gdansk hadde vi noen timer mellomlanding før ferden gikk videre til Krakow. Fra flyplassen i Krakow tok vi buss en times tid til Oswiecim. For treningsleir, ikke en annen type leir – om noen skulle være i tvil.  Vi ankom hotellet ca. 21.30. Der fikk vi en god kvelds før det bar rett til sengs. Flott hotell som ligger 50 meter fra svømmeanlegget. Kjekt å prøve noe nytt etter flere år i Danmark.

Dag 2 – lørdag:

På grunn av streik i Polen så måtte morgentreningen utsettes halvannen time. Derfor hadde vi ikke frokost før kl. 8.30. Luksus, og kanskje ikke så dumt med et par timer ekstra søvn etter en lang dag med reising i går. Kl. 10.00 var vi klare for oppvarming på bassengkanten før første svømmeøkt kl. 10.30 – 12.30. Vi gikk rett i gang med en relativt hard trening. 10×400 cr i3 m/z sto på programmet. Gjengen er godt trent og godt forberedt til leiren, så det var ingen problem å starte leiren på denne måten. Godt gjennomført økt av hele gjengen! Svømmernes hukommelse må det derimot jobbes med. Helge gikk gjennom programmet under frokosten, men her var det ikke alle som fikk med seg alt. Til svømmernes store forskrekkelse var det ikke whiteboard i svømmehallen. Hvordan skulle de da huske programmet? Her måtte Darek og Natasza ut å kjøpe whiteboard! Et par timer senere var en stor og flunkende ny tavle på plass. Helge så fornøyd at han vil ha den med hjem til Vormedalshallen. Hvem har plass i bagasjen?

Etter morgentrening, om vi kan kalle trening kl. 10.00 for morgentrening, var det lunsj på hotellet. Nytt måltid med kylling og ris til middag før kveldstreningen. God og sunn mat og alle liker den polske maten så langt. Etter en hard første trening, tok vi det litt roligere på kvelden. 6500m med relativt lav intensitet.

Det arrangeres romkonkurranser hver kveld. Første konkurranse var å telle frukt som ble gjemt i lobbyen. Vinneren ble rommet med Eskil og Elias.

Dag 3 – søndag:

Etter en latterlig sen morgentrening i går, var det deilig å komme seg opp tidlig i dag. Frokost 06.30 med korn og enkel brødmat. Landoppvarming 07.00 og i vannet 07.30 – 09.30. I første periode av leiren kjører vi hardt på morgenen og roligere på kvelden. I dag sto 2000m i5 på programmet. 50 og 100 metere. Alle gjorde en kjempejobb. Tydelig at mange er sultne på utvikling og gode resultater utover våren og sommeren. Trenerne veldig fornøyde med økten.

Etterpå ventet det mat og avslapning før ny trening 14.00 – 16.30. Roligere i2/i1-økt med blant annet tre 1500 metere på programmet. Alle blide og fornøyde med det – spesielt sprinterne. Ny god økt. Godt humør og god stemning i gruppen! Alle har det kjekt på leir! En time basis med fokus på koordinasjon på programmet etter svømmingen. Ikke alle like velkoordinerte, men det kom seg etter hvert. God treningsdag i banken!

Presisjon sto på programmet under kveldens romkonkurranse. Nærmere bestemt basketkast med papir. Undertegnede selvfølgelig fullstendig overlegen. Men etter en titt i speilet så gikk sjokoladepremien til Eskil og Elias som ble nummer to. Dermed to av to til Eskil og Elias så langt. Hvor lenge varer det?

Dag 4 – mandag:

Fripass! Kun morgentrening i dag. Og da ble det selvfølgelig knallhardt. I4 på programmet. Mellom- og langdistanse kjørte 400 metere. Sprinterne og brystsvømmerne kjørte 150 metere. Gjengen merker nok det tøffe programmet så langt, men innsatsen er upåklagelig. Vi begynner å se antydning til slitne kroppen, men de klarer å mobilisere bra likevel.

Darek og Natasza serverte mat i lobbyen i svømmehallen etter trening. For etter svømmingen var det rett på styrke for de eldste og basis for resten.  

Mat igjen kl. 13.00. Middag med kylling og potetmos. Rene gamlehjemtilstanden med middag så tidlig. Tredje måltid for dagen. Viktig med masse mat for de som trener så mye. Helge har hatt foredrag om viktigheten av både karbohydrat og protein. Svømmerne begynner å skjønne at man ikke kommer så langt uten det nødvendige drivstoffet. Noen av oss andre er også ekstremt flinke – spesielt når det gjelder inntak av karbohydrater. Ganske sikkert best av alle. Håper foredraget om fysisk aktivitet aldri kommer..

Resten av dagen ble brukt til avslapning og en liten tur til butikken. Jentene veldig fornøyde med det gode utvalget på den polske netflixen! Forhåpentligvis er alle friske og opplagte til ny blokk med trening i morgen. Trenerne og lederne er hvertfall strålende fornøyd etter tre dager.

Dag 5 – tirsdag:

Kjapt tilbake til gårsdagen først. Vi må nevne kveldsmaten. Ris, jordbærsaus og rømme. Riskrem, sier du? Ja, rent bortsett fra at risen ikke var laget om til grøt. Finurlig løsning som falt i smak hos noen, men ikke alle. Brødmat fikk vi heldigvis også til de av oss som synes ”grøten” ble litt vel merkelig. Alle gode og mette. Som vanlig god stemning og mye latter rundt matbordet.

Dagen ble som vanlig avsluttet med konkurranse. Denne gang individuell. Hvem kan dekorere det fineste påskeegget? Det var oppgaven. Undertegnede ble innhentet som velkvalifisert ekspertise og fungerte som hoveddommer. Etter den overlegne seieren i presisjonskonkurransen lot jeg nå de yngre få slippe til, trakk meg rolig tilbake og gikk heller inn i dommerrollen. Best å gi seg på topp. Det ble selvfølgelig gjort litt endringer på reglene. Fire egg ble plukket ut og kåret til vinnere. Men ikke nødvendigvis de fire fineste. Her måtte også de stygge eggene premieres. Noen prøvde seg på litt smisk, men ingenting bet på en seriøs og rettferdig dommer. Amund, Ørjan, Sara og Haide stakk av med seieren til slutt. Noen med imponerende dekorasjoner, noen litt mindre imponerende. Hvem som vant med relativt begrensede maleferdigheter holdes enn så lenge hemmelig. Kanskje kommer svaret i et senere reisebrev. Følg med!

Leggetid er 21.30 hver kveld. De voksne får være oppe en halvtime ekstra. Og den brukes effektivt. Med styreleder, daglig leder og hovedtrener på tur så spikres det slagplaner for fremtiden på løpende bånd. Dere skulle bare visst. Enn så lenge holdes også de konfidensielle. Hovedtrener hadde forresten annonsert rominspeksjon i løpet av kvelden. Også her ble det vridd litt på de opprinnelige reglene til reiselederne. Til de med ryddige rom sin store fortvilelse. For de som klarte å rydde mest til neste dag var vinnerne. De med ryddige rom fra før er dermed sjanseløse. Synd for de to rommene der Elias, Eskil, Olav og Christian bor. De har nemlig holdt rommene ryddige fra dag én nettopp med tanke på denne konkurransen. Umulig å rydde allerede prikkfrie rom. Men kanskje ikke umulig å rote igjen før hovedtrener banker på døra?

Da klokken krøp mot 21.45 hadde hovedtrener enda ikke meldt sin ankomst. Noen ble så utålmodige at de måtte ringe reiselederne og spørre hvor han ble av – selv om det var langt over leggetid. Svar: Inspeksjon utsatt på ubestemt tid.

Så tilbake til det vi egentlig skulle skrive om. Dag 5. Kl. 7 sto vi opp friske, opplagte og fulle av overskudd etter fripasset i går. Frokost 07.30 og trening 08.30 – 11. Sånn blir det hver morgen fremover etter litt forskjellige treningstider i starten. I denne perioden blir det relativt rolig på morgenene og hardt om ettermiddagen. Alltid tungt å komme i gang etter et fripass. Intet unntak denne gang. Rart med rutiner. Kroppen venner seg til 5-6 timer trening daglig, og når det da blir et opphold på over 20 timer, så dauer den litt. Neste år dropper vi fripassene. Uansett godt å få vekket kroppen igjen. Rolig økt. I kveld blir alt så mye verre.

På bassengkanten blir det forresten flere og flere badevakter for hver dag. I dag kunne vi telle syv stykker. Full kontroll og ingen drukning i dag heller. Så får vi se i kveld. Da er det endelig full trøkk med i5 igjen. Kanskje trenger noen assistanse da. Og kanskje trenger de syv badevaktene hjelp de også. Godt undertegnende har bakgrunn som Karmøyhallens beste badevakt.

Det er streik blant lærerne i Polen. Av en eller annen grunn ingen forstår påvirker det oss også. Igjen må vi utsette et par treninger. I dag og i morgen er ettermiddagstreningen utsatt til 17.30 – 20. Dermed både lunsj og middag mellom treningene og god tid til restitusjon. Noen av oss rakk en time på øyet. Hadde helt sikkert rukket en joggetur i finværet også, men joggeskoene ble dessverre glemt igjen hjemme. Og etter fire dager med intens leting, har jeg heller ikke funnet en sportsbutikk enda. Prøver igjen neste år! Styreleder har kjøpt seg nye treningsklær, men de skal kun brukes til å slite ut sofaen.

Under kveldstreningen var syv badevakter blitt til åtte. Ingen måtte i aksjon nå heller. Svømmerne leverte en knalløkt. Mellom 30 og 40 x 50 i5 sto på programmet. Etter litt rusk i maskineriet i morges, var de nå tilbake der de skal være. Trenerne superhappy med økten!

I romkonkurransen var det Maria som stakk av med seieren. Godt å få vippet guttene ned fra tronen. Nå er det kveldsmat og så bærer det rett til sengs. Ny tøff dag i morgen. På gjensyn!

Dag 6 – onsdag:

Som sagt leverte gjengen er veldig bra hardøkt i går kveld. Beskjed fra Helge etter økten. ”Bra jobba. I morgen skal jeg knekke dere mentalt”. Viktig å ikke la dem være fornøyde for lenge. For morgenen etter sto 8×800 på programmet. Det høres mye ut, men det skulle gjennomføres på relativt lav intensitet. Da er ikke en trening på 6400 meter mer enn normalt. Til tross for at flere holdt på å sovne under kveldsmaten kvelden i forveien, så gikk økta i morges veldig fint. De fikk beskjed om at dagens trening kommer til å bli tung for hodet, ikke for kroppen. Gjengen gikk inn i treningen med rett innstilling, og ingen ble knekt mentalt. Så du må nok finne på noe verre neste gang, Helge. Denne gjengen er tøffere enn som så.

Igjen god tid mellom morgentrening og kveldstrening pga. denne streiken. Undertegnede tok dermed en tur ned til byen. Droppet lunsjen for å spare kalorier. Pølsen i byen trenger ingen å vite noe om. Godt å få luftet seg litt etter mange timer på en varm bassengkant, men ikke mer godt enn at det ble taxi på vei hjem. Viktig å forebygge overtrening, lærte jeg en gang.

Styreleder Grønfur ble også lokket med på trening, noe motvillig, av kona i dag. Etter flere dager med tøff vurdering har konklusjonen endt med ”ikke i dag” hver gang – frem til nå. Han ble nok også litt skremt av at Darek gikk på en kjempesmell da han tidligere i uken prøvde seg i treningsstudioet. Endte med skade i kneet og invaliditet i flere dager. Restitusjon gjorde derimot susen, og Darek er fit for fight igjen. Men det blir nok en stund til han setter sine bein på gymmen igjen. Det blir det nok også for Mr. Styreleder som visstnok gjennomførte både cardio og styrke i dag. Nå kan du hvile på sofaen med de nye treningsklærne dine på med god samvittighet i minst 5-6 uker, Jørgen!

Skikkelig norsk ”sosakjøtt” på middagsmenyen i dag. Kraftkost som kommer veldig godt med. For i kveld var det I3 på programmet. Det kjekkeste av alt! 4000 meter hovedserie med zoomers. Én time med knallhard jobbing. Og siden vi bare har én trening i morgen, så gjorde vi 1000 meter knallhardt bein på toppen av det hele. Eller vi gjorde det ikke. Jeg gjorde ikke en dritt. Men svømmerne avsluttet treningen med en god beinserie. Ingen kjære mor her. For å sitere Helge: ”Jeg har holdt på med dette i så mange år nå. Jeg synes ikke synd på noen lenger”. Undertegnede har ikke holdt på med dette i like mange år. Så jeg synes fortsatt litt synd på dem av og til. Men bare litt. Og bare av og til.

Første i3-trening gikk veldig bra. Denne gikk veldig mye bedre! I dag var det to imponerte trenere som forlot bassengkanten litt over kl. 20. Og da passer det bra avslutte dagens litt for seriøse reisebrev med å sitere legendariske Eddie Reese, en av USA-historiens mest suksessfulle svømmetrenere. ”This is a hard sport. I watch these guy’s somedays in practice and I think, nobody in their right mind should choose this sport. And they don’t. The sport chooses them. And it choose extraordinary people. Because you have to be to do this thing. Honestly… I give them something to do in practice and they do it faster than I ask them to do it. I say this kiddingly, but it’s true. They make me look better than I am. Because I haven’t got any magic. The magic is in them.”

Nå er det mer mat, hvile og søvn. I morgen er det sprint og restitusjon på programmet, før det blir en tur på kjøpesenteret etter det. Over og ut!

Dag 7 – torsdag:

Kort reisebrev denne gangen. Men sånn får det bare bli. Vi har faktisk annet å gjøre enn å skrive disse brevene. Beklager til alle fans. Men så skjedde det da heller ikke stort i dag. Morgentrening med masse fart og spenning. I7 og i8 på programmet for de av dere som vet hva det betyr. Styrke/basis etterpå, før det var fri resten av dagen. Noen tok en tur på det lokale kjøpesenteret, mens andre slappet av på hotellet.

To treningsdager og fire økter i bassenget igjen. Og en laaaaang reisedag. Gjengen er klare for den siste perioden her nede. Stevnet i Aberdeen er en drøy uke unna, og vi roer litt ned de siste to dagene. Med trykk på litt.

Dag 8 – fredag:

Vi er tilbake! Om ikke i full styrke, så skal dere hvertfall få litt mer valuta for pengene denne gang. Selv om vi heller ikke denne gang klarte å levere innen fristen.

Frokost og morgentrening til normal tid. 4800m-i2 hovedserie på programmet. I går hadde vi fripass, og da er det som skrevet tidligere ofte tøft å komme i gang igjen. Gikk bedre i dag enn etter forrige fripass. Godt gjennomført økt og nye meter i banken.

Gjengen trener veldig bra. Det gjør også styreleder Grønfur som etter en treg start på leiren nå har trent tre dager på rad sammen med reiseleder og kone Natasza. Nesten ikke til å tro. Vi andre tar det litt mer lungt. Får si som Helge. ”Jeg tar én situps hver morgen når jeg skal ut av senga. Det får være godt nok”. Og når jeg alltid prøver å få inn en liten time på øyet mellom treningene så blir det hele to situps daglig. Slett ikke verst!

I3-trening på kvelden. Forrige i3-serie var fra 3200 til 4000 meter lang. I kveld reduserte vi mengden og gjorde fra 2000 på de som gjorde kortest til 2400 meter for langsprinterne. Med det håper vi at overskuddet etter hvert skal komme. Igjen en god økt for en motivert, dedikert og hardtarbeidende gjeng.

Undertegnede har vært litt småsyk de siste dagene. Men en polsk spesial kom ifølge Darek til å gjøre susen. En halvliter varm slalombrus tilsatt 3 spiseskjeer honning, saft fra 1 appelsin, 1 teskje nellik, ¼ teskje kanel, ¼ teskje ingefær, litt pepper og 1 eggeplomme. Vi var alle skeptiske til det opplegget her, men utrolig nok så var det veldig godt. Så lenge man drakk den før det ble for kald..

Dag 9 – lørdag:

Siste treningsdag! Undertegnende våknet opp frisk som en fisk. Den polske vidundermedisinen anbefales på det varmeste. Varm øl er definitivt det nye store.  

Rolig i1/i2 morgentrening, før vi skal klinke til med en skikkelig i5-trøkk i kveld. Da er det viktig å fulle opp energilagrene. Mange var litt skeptiske til den polske maten på forhånd. Men det har vist seg å ikke være noe problem i det hele tatt. God, enkel og næringsrik mat. Svømmerne har stort sett spist godt hvert måltid. Undertegnede har fornuftig nok stått over et par måltider i det siste. Men i kveld blir det pizza på nabohotellet. Ikke tenk på det! Ufortjent vil mange mene, men det driter jeg i.

Jørgen var i treningsrommet for fjerde dag på rad. Jeg mistenker at det ikke er all verden med trening som foregår der nede, men oppmøte er tross alt det viktigste. Heldigvis er ikke Tore med denne gangen, så jeg slipper billig unna i år. Han skal heller ikke være med til Mallorca i sommer, så det er gode tider i vente! Allerede på fredag reiser vi videre til Aberdeen. Der skal vi være i toppform. Det gjelder også for meg. Så her er det hvile som gjelder. Ingen trening neste uke heller, Tore!  

Kveldens i5-økt gikk veldig fint. 800 meter var hovedserien. 16×50. Med andre ord redusert med over 50% fra forrige trøkk. Mange begynner allerede nå å svømme fort, så det lover godt for det som skal skje i Aberdeen om én uke.

Dette har vært en super treningsleir. Veldig mange har imponert oss trenere enormt, og vi gleder oss til å se hva de kan få til utover våren og sommeren. Jeg tror vi har mye gøy i vente! All ære også til Darek som har ordnet leiren. Her reiser vi gjerne igjen!

I morgen venter en lang reisedag. Vi fikk ikke lov å trene og flyet går ikke før 21.40. Vi har med mange ord mange timer å slå i hel. Vi tar en tur inn til Krakow, men det aller meste er nok stengt. Men vi skal nok finne en kafé og få stappet i oss noen boller.

Czesc!

Dag 10 – søndag

Etter så god respons så serverer vi dere et siste reisebrev. Bonusreisebrev om du vil. Som nevnt i gårsdagens reisebrev, så fikk vi ikke trene i dag. 1. påskedag holdes som seg hør og bør hellig. Jesus sto tross alt opp fra de døde i dag. For de av dere som tror på det eventyret.

Ingen sto opp fra de døde hos oss i Polen, men det var nok mange som våknet opp slitne i dag. En drøy ukes hardkjør merkes på kroppen for alle og en hver. Selv om den fysiske belastningen ikke er så stor hos oss, så er også vi ledere slitne etter en sånn leir. Da er det lett å skjønne hvordan svømmerne har det. Noen av oss har jo også vært gjennom det samme for en del kilo siden – og alt var tross alt enda verre og hardere før. Så det er ikke synd på dere, ungdommer!

Så med en sliten, men likefullt positiv og humørfullt gjeng, så passet det dårlig med en alt for lang hjemreise. Planen var egentlig å reise hjem mandag, men siden vi ikke fikk trene søndag var det bare å komme seg hjem i en fei.

Så lett var det derimot ikke. Flyet gikk ikke før kl. 21.40. Vi måtte sjekke ut av hotellet kl. 12.00, og hadde dermed en hel dag å slå i hel. Derfor gikk turen inn til Krakow. De seks timene vi hadde i storbyen gikk til restaurantbesøk, handel i de få åpne butikkene og en titt på de utallige historiske bygningene i byen. Det siste utrolig interessant for noen, men for de fleste av oss totalt uinteressant. Så her var det bare å komme seg videre å ta inn på den italienske restauranten som var blitt lagt inn i google maps.

God mat fortært og vi brukte de siste timene på avslapping. Helge og undertegnede fant en kafè og fikk unnagjort litt kontorarbeid. Om det vi fant kan kalles en kafè kan riktignok diskuteres. For det ble verken servert kaffè eller iskrem. Så da ble det grønn te og pepsi max i stedet. Dere kan selv få tippe hvem som bestilte hva. Og heldigvis finnes det alltid en McDonalds med McFlurry i nærheten.

Kl 18.00 hentet bussen oss igjen og vi ble kjørt til flyplassen i Krakow. Kl. 21.40 gikk flyet og vi landet på Sola rett før midnatt. Heldigvis rakk de fleste av oss ferja kl. 01.00 og vi var hjemme rundt kl. 02.00. Dermed var vi endelig hjemme etter 10 dager på tur, selv om jeg tror at de fleste av oss fint hadde klart noen dager til. Heldigvis er det ikke mange dagene før mange av oss igjen skal ut på kontinentet. Allerede på fredag er det klart for stevne i Aberdeen. Men først skal vi få gjort fire dager med god trening på hjemmebane. Travle, men herlige dager for tiden.

Takk for følge!

Daniel

Bilder: https://www.flickr.com/photos/163167312@N05/

Strålende gjeng å reise på tur med!